Кожній громаді – своє раідо і телебачення. В Україні активно обговорюють законопроєкт “Про медіа” (КОМЕНТАР)

20 Лютого 2020, 17:51

Мовлення громад, або “третій сектор”  медіаформа, яка існує в Європі поруч із суспільними та комерційними телерадіокомпаніями. В Україні необхідність утворення таких обговорюється шостий рік.  Своє телебачення і радіо хочуть мати і ОТГ, і окремі села, і невеликі міста.  Втім, велика конкуренція, брак фінансів і сучасної техніки, а також складне ліцензування ці прагнення залишають у мріях. У листопаді 19-го представники комітету Верховної Ради з питань гуманітарної політики публічно презентували концепцію майбутнього закону про медіа. Третій розділ документу присвячений, власне, мовленню громад. Проєкт зараз активно вивчають експерти медіагалузі  та регіональні мовники. У Дніпрі особливості закону про медіа будуть обговорювати 25 лютого, і щойно  перша дискусія відбулась у Києві.

Мовлення громад і комунальні телерадіоорганізації: новації проєкту закону України  “Про медіа”  – таку дискусію запропонувала Національна Асоціація Медіа за участю організацій Інтерньюз, Центру демократії та верховенства права,  Комітету Верховної ради України з питань  гуманітарної та інформаційної політики  та за підтримки проєкту Юсейд “Медійна програма в Україні”. Мовлення громад — це нова для України форма ЗМІ, хоча у Державному реєстрі суб’єктів інформаційної діяльності вже зараз є сотні організацій, які за певними ознаками можуть називатися мовниками громад — переважно, це місцеві радіостанції, а також телеканали, які фінасуються або співфінансуються з місцевих бюджетів. І ось тут криються і ризики, і виклики.  Чи має право комунальне ЗМІ називатися “громадським”? Адже головний критерій — інтереси мешканців, а не влади.

У регулюванні ЄС передбачена підтримка і стимулювання саме локальних медіа, які надають членам громади якісну інформацію про життя їхнього села чи містечка.  Відомі приклади європейських теле і радостанцій, які працюють у форматі відкритого мікрофона: в студію може прийти будь-який мешканець і розповісти свою історію. В Україні такий закон може стимулювати навіть мовлення у так званих “громадах по інтересам”.

Найбільш суперечливе питання — що робити з комунальним мовленням у межах області: приватизувати, розподілити між районами чи ліквідувати? Чи можлива приватизація комунальних мовників за згодою із засновниками? Коли починати реформування, з огляду на наявність чинних ліцензій?

Дивитися онлайн
Рекомендації:
Поїздка в міському автобусі має коштувати 10 гривень, в електротранспорті – 8: у Дніпрі обговорили тарифи (відео)

Одразу три громадські обговорення про підвищення вартості послуг. У Дніпрі 22 травня чиновники спробували вийти на діалог з громадою. Обговорювали

Дитина в реанімації з тяжкими опіками: хлопці на пляжі знайшли пальне (відео)

Необережне поводження із горючою речовиною для школяра закінчилося реанімацією - дитина з опіками в тяжкому стані Інцидент стався близько 16

Книгу “Музи водять хоровод” про особливу музичну освіту представила Ольга Скуратовська (відео)

"Музи водять хоровод" - книга Ольги Скуратовської прозповідає про те, як навчати музиці через інші види мистецтв.

Соліста гурту Måneskin підозрюють у вживанні наркотиків під час виступу на Євробаченні

Даміано Давида, вокаліста італійського рок-гурту Maneskin, що перемогла на Євробаченні 2021, запідозрили у вживанні наркотиків просто під час шоу.  На

Станом на ранок 21 травня госпіталізували — 1785 хворих з коронавірусом в Україні (відео)

4 984 — саме стільки нових випадків Covid-19 виявили в Україні за останню добу.

Велодень у Дніпрі відбудеться 30 травня (анонс)

Свято для велосипедистів: тридцятого травня в Дніпрі відбудеться Велодень.

ЗНО в Україні почалося з хімії. На Дніпропетровщині зареєструвалися 1263 учасники (відео)

Майбутні абітурієнти України 21 травня почали здавати зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Перший іспит — хімія. В Дніпропетровській області пункти облаштували

Останні аплодисменти для великої актриси: у Дніпрі попрощалися з Народною артисткою УРСР, почесною громадянкою Дніпра Людмилою Вершиніною (відео)

Останні аплодисменти для великої актриси: у Дніпрі попрощалися з Народною артисткою УРСР, почесною громадянкою Дніпра, акторктою театру "Драміком" Людмилою Вершиніною.

Рекомендації:

Дитина в реанімації з тяжкими опіками: хлопці на пляжі знайшли пальне (відео)

4 984 — саме стільки нових випадків Covid-19 виявили в Україні за останню добу.

Велодень у Дніпрі відбудеться 30 травня (анонс)

Свято для велосипедистів: тридцятого травня в Дніпрі відбудеться Велодень.